Gezondere kantine

Het Schagen United gezondere kantinebeleid

Schagen United heeft zich als doel gesteld om een gezonder eet- en drink aanbod aan te bieden aan onze sporters, vrijwilligers en gasten. We vinden het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling in de kantine gezonder is, omdat dit bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling en leefstijl van onze leden en bezoekers. 
Na een intensieve training of wedstrijd gaat er niets boven samen na te genieten, met lekker eten en drinken en natuurlijk voor ieder wat wils. Door het aanbieden van een keuze in gezondere producten denken wij een positieve bijdrage te kunnen leveren aan een gezonde en veilige sportomgeving voor onze leden en vrijwilligers. Dit betekent dat we een aantal producten zullen vervangen in gezondere alternatieven.

Dus het zakje snoep of chips verdwijnt uit de kantine?

Nee. Wij verkopen nog steeds deze producten maar bieden daarnaast gezondere alternatieven aan. Wij zullen echter geen reclame meer maken voor deze groep producten.

We werken volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. We maken hiermee de gezondere keuze de makkelijke keuze. 

Onze kantine heeft de volgende basis:

  • In elke productgroep wordt minstens één betere keuze aangeboden 
    Binnen de verschillende aangeboden productgroepen (zoals dranken, brood, snacks etc.) bieden we minstens één betere keuze aan. Betere keuzes zijn gedefinieerd door het Voedingscentrum. 
  • Op de opvallende plaatsen liggen betere keuzes:
  1. Bij het uitgestalde aanbod staan betere keuzes;
  2. Bij de kassa worden betere keuzes aangeboden.  
  • We stimuleren water drinken
    Er is altijd water beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten. We bieden kannen met water en flesjes water aan.

Onze ambitie 

Schagen United heeft de ambitie om structureel een ‘bronzen Sportkantine’ te zijn. Wij bieden een sportieve omgeving met een gezonde uitstraling die gezonder gedrag stimuleert, waarbij het uitgestalde aanbod bestaat uit betere keuzes én de aankleding van de kantine verleidt tot een betere keuze.

Schagen United werkt structureel aan een Gezondere Sportkantine
In onze aanpak en beleid laten wij duidelijk zien hoe de organisatie er ook op de lange termijn voor zorgt dat de kantine gezond blijft. Ook is het één van de speerpunten bij de leden die de inkoop verzorgen en die de kantine beheren. Zij letten hier actief op en sturen andere leden hierop aan. 

Wij hebben afgesproken dat we ieder jaar in januari het aanbod in de kantine in kaart brengen met de Kantinescan van het Voedingscentrum en de uitkomst rapporteren aan het bestuur.

Voor ondersteuning met betrekking tot ‘de gezondere kantine’ hebben wij ons aangesloten bij het Team Fit initiatief

Heb je vragen over de gezondere kantine of heb je goede ideeën, neem dan contact op met Arjenne van der lee

Naast ‘de gezondere kantine’ hanteren wij ook een alcohol- en rookbeleid